Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΡΑΒΙΩΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ 1912-1913
____________________________
Η πείνα, το κρύο, κρυοπαγήματα θερίζουν τους Έλληνες στρατιώτες στα πολιόρκημένα Ιωάννινα. Όμως οι θυσίες των Ελλήνων που πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή, ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση, άφησαν ιστορία με χρυσά γράμματα. Αψηφώντας τους πυροβολισμούς, τους νεκρούς, τους απαγχονισμένους στρατιώτες κρεμμασμένους στα δέντρα από τους βάρβαρους Τούρκους, πολεμούσαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους.
Οι γυναίκες της Ηπείρου, οι "Άντρισσες" γυναίκες, διαδραμάτισαν πολύ σπουδαίο ρόλο στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Η τελευταία επίθεση στις 29 Φεβρουαρίου, η καταδρομική επίθεση των Ευζώνων, υπήρξε αποφασιστική μάχη προς την απελευθέρωση. Απλοί άνθρωποι θυσιάστηκαν. Ένα τρανό παράδειγμα προς μίμηση για τις νέες γενιές.
Κύπριοι εθελοντές συνέβαλαν στην απελευθέρωση. Η θυσία του αείμνηστου Δημάρχου Λεμεσού και πολιτευτή, Χριστόδουλου Σώζου, στη μάχη στο Μπιζάνι στις 6 Δεκεμβρίου 1912 είναι ένα δάφνινο στεφάνι δόξας και τιμής για τον ήρωα που τίμησε την Κύπρο μας. Επίσης, ο ιατρός Ιωάννης Πηγασίου, ο οποίος αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο προσφοράς σε πολλούς τομείς για την κωμόπολη Καραβά, ως εθελοντής πρωτοστάτησε στις μάχες με πολλούς άλλους Καραβιώτες.
Ο Καραβάς μας είναι υπερήφανος για τα τιμημένα παιδιά του. Ο δήμαρχος Καραβά, κ. Γιάννης Κ. Παπαϊωάννου, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τη συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στους Βαλκανικούς Πολέμους, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προσφορά των Καραβιωτών σε όλους τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους.
Μια ένδοξη σελίδα από την προσφορά αυτή, αποτελεί η περίοδος των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.
Το κάτωθι άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η φωνή της Κύπρου" στις 5 Οκτωβρίου 1913:
"Ο εύανδρος Καραβάς, κοντά εις τα τόσα στολίδια του, πρόσθεσε και ένα άλλο στολίδι, τον αθάνατον, τον αμάραντον δάφνινον στέφανον της δόξης, τον οποίον έφεραν τα αθάνατα παιδιά του από τα πεδία της τιμής της Ηπείρου, των νήσων, της Μακεδονίας και κατά τας δύο γιγαντομαχίας του 1912 και 1913. Δεν υπήρξε σχεδόν πεδίον της μάχης όπου η δάφνη της νίκης εφύτρωσε, χωρίς να λάβει μέρος Καραβιώτης. Ο δάφνινος στέφανος τον οποίον κομίζουν εις την ωραίαν κωμόπολην τα λεβέντικα παιδιά, είναι καμωμένος από φύλλα των διαφόρων μαχών. Από όλα τα φύλλα του δαφνίνου αυτού στεφάνου, το πλέον μεγαλύτερον είναι το φύλλον το οποίον έδρεψαν από την γιγαντομαχίαν της Τσουμαγιάς. Διότι το δένδρον, από το οποίον εκόπη, εποτίσθη με το ηρωικόν αίμα ενός εκ των παιδιών του, του αείμνηστου Χριστόφορου Αρσενίου. Ο Καραβάς προς μνήμην του ηρωικού παιδιού του απεφάσισε να στήση αναμνηστικήν στήλην εις την θύρα του σχολείου από το οποίον απεφοίτησεν, ίνα ούτω κάθε ημέραν, κάθε ώραν, κάθε λεπτόν βλέπωσιν οι μικροσκοπικοί σήμερον τρυφεροί ελληνικοί βλαστοί, αύριον δε στρατιώται της πατρίδος και μιμηθώσι τον τιμημένον ήρωα των όταν η πατρίς των καλέση αυτούς.
Ιδού δε τα ονόματα όλων των εκ Καραβά εθελοντών, οι οποίοι τόσον αυθορμήτως έτρεξαν και έλαβον μέρος εις τους δύο ιερούς αγώνας.
Ιωάννης Πηγασίου, Μήτσος Χαριλάου, Χριστόφορος Αρσενίου (+), Στυλιανός Δ. Μωυσή, Χριστόδουλος Μωυσή, Μωυσής Δ. Μωυσή, Λάμπρος Γεωργίου, Νικόλας Γεωργίου, Κωστής Λ. Ρούσου, Ευτύχιος Λ. Ρούσου, Σωτήριος Παπά Αλεξάνδρου, Γρηγόριος Παπά Αλεξάνδρου, Θωμάς Φιλίππου, Σοφοκλής Φιλίππου, Χριστόδουλος Κ. Φυσεντζή, Χριστοφής Κ. Οικονομίδης, Χριστόδουλος Πέτρου, Χριστόδουλος Γιαλλούρης, Γρηγόριος Θ. Σπανούδης, Χριστόδουλος Κ. Σιάννου, Χριστοφής Σ. Ρούσου, Γεώργιος Κ. Πλουσίου, Γεώργιος Ι. Σπουρδής, Πέτρος Δ. Χατζηλάμπρου, Καλλίστρατος Χατζηστασή, Γεώργιος Γ. Μιζαρελλής, Ευαγόρας Ν. Πυρής, Κώστας Γ. Πιτσίλλου, Ηλίας Σ. Σμικτού, Σωκράτης Θεμιστοκλέους, Σάββας Ι. Σπανού, Γιακουμής Ν. Σιακόλας, Γρηγόριος Γ. Χαριτής, Θωμάς Κ. Σόλου, Γιακουμής Ε. Αρώτη, Αριστόδημος Χατζηστυλιανού, Γεώργιος Κ. Αποστόλη, Σταύρος Κ. Καλλή, Γρηγόριος Δ. Αρμοστή, Κυριάκος Χρ. Ζαβού, Γρηγόριος Σ. Χατζηαντωνουδιού, Κυπρής Κ. Κοντεμενιώτης, Νικόλαος Ευστρατίου, Παύλος Σάββα Φιερού, Χαράλαμπος Κυπριανού, εν όλω 46."